Jak wprowadzić więcej warzyw do diety?

Warzywa są niezbędnym elementem każdej diety. Zawierają dużo wartości odżywczych, a także witamin, które wspomagają działanie układu odpornościowego. Jak jednak zwiększyć ich ilość w codziennym jadłospisie? Oto kilka prostych sposobów!

warzywa w diecie
Jak wprowadzić więcej warzyw do diety

Proste, ale ciekawe przepisy – sposób na przełamanie nudy

Powodów do zwiększenia ilości warzyw w diecie jest mnóstwo. Przede wszystkim są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia działanie układu pokarmowego. Pomaga on również w regulacji poziomu cukru we krwi i ogranicza nadmierny apetyt. Co więcej, jedzenie warzyw w zbilansowanej diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na poważne choroby, takie jak miażdżyca, cukrzyca czy choroby serca.

Jednym ze sposobów na urozmaicenie swoich codziennych jadłospisów jest przygotowywanie prostych, ale intrygujących posiłków. Przykładowo, pomysłem na pyszne faszerowane warzywo jest bakłażan – danie wypełnione ulubionymi składnikami na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Wystarczy wydrążyć środek bakłażana, wypełnić go kaszą lub ryżem w połączeniu z mięsem, lub innymi warzywami i zapiec w piekarniku.

Jak jeść więcej warzyw? Kilka prostych rad

Komponowanie posiłków z warzywami wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Wystarczy kierować się kilkoma prostymi radami:

  1. Spożywanie zup i past warzywnych – takie dania same w sobie bogate są w różnorodne warzywa. Przygotowanie zupy jest również niezwykle proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Podobnie w przypadku pasty warzywnej. Należy jedynie zblendować warzywa z kompozycją przypraw i olejem.
  2. Przygotowywanie soków i koktajli – zielony sok warzywny ze szpinakiem i selerem może nie wydawać się przepyszną przekąską. Jeśli jednak do szpinaku doda się owoce, takie jak banan, kiwi czy jabłko, to koktajl nabierze zupełnie innego smaku.
  3. Stawianie na dodatki warzywne – do kanapki z serem i szynką można dodać liść sałaty oraz plaster ogórka i pomidora. Do obiadu kupić surówkę z kapusty, a do jajecznicy czy omleta dodać cebulę, szpinak lub szczypior. Kilka prostych dodatków potrafi zmienić codzienną dietę w bogatą w witaminy i minerały.
  4. Korzystanie z mrożonek – gotowe zestawy, które przygotowuje się jedynie w 10-15 minut na patelni to dobry sposób na przygotowanie szybkiego obiadu lub lunchu do pracy. Dzięki temu wymówka braku czasu przestanie już obowiązywać.

Powolne wprowadzanie zmian

Organizm człowieka potrzebuje czasu, by nawyknąć do zmian, w szczególności do tych związanych z nawykami żywieniowymi. Dlatego też warto zacząć wprowadzać je stopniowo i zacząć od małych kroków. Nie warto też na początek katować się wymyślnymi połączeniami smaku i zmuszać do jedzenia produktów, które nie przypadają do gustu kubkom smakowym. Przygotowywanie ogromnej ilości sałatek na początek nie będzie więc dobrym pomysłem. O wiele lepiej przygotować sobie warzywną potrawkę curry lub leczo.

Warzywa to niezbędny składnik codziennej diety. Warto więc wprowadzić je do jadłospisu, głównie ze względu na liczne korzyści zdrowotne. Należy jednak pamiętać o metodzie małych kroków, by nie zniechęcić się na starcie.