3 przepisy z użyciem soli kuchennej

Sól - magiczna przyprawa, która powinna znaleźć się w każdej kuchni Stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw, przez co używana jest prawie każdego dnia do przygotowywania różnych posiłków.

3 przepisy z użyciem soli kuchennej

Zastosowanie jej w odpowiedniej ilości nadaje daniom bardziej wyrazisty smak, sprawiając, że stają się one dużo lepsze.

Sól kuchenna cieszy się ogromną popularnością już od wielu lat, a jej niezwykłe właściwości wykorzystywane są w różnych przepisach, które w rodzinach przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Oczywiście należy pamiętać, aby spożywać ją w odpowiednich ilościach i z umiarem. Poniżej znajdziecie trzy dość proste przepisy na pyszne dania, w których jednym z głównych składników jest właśnie ta przyprawa. Sprawdźcie koniecznie!

1. Soczysta ryba w skorupie z soli

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz smacznego, pożywnego, a zarazem ciekawego dania dla swoich bliskich, to doskonale się składa, aby je przygotować potrzebujesz:

  • dwie ryby (najlepiej słonowodne, np. dorsz lub dorada)
  • 1-2 cytryny
  • 1,5 do 2 kg soli gruboziarnistej
  • przyprawy: koper włoski, tymianek, rozmaryn (najlepiej świeże) i pieprz
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszoną rybę delikatnie skropić z wierzchu sokiem z cytryny. Do środka włożyć tymianek, rozmaryn oraz koper włoski, możesz też dodać kilka plastrów cytryny.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj całą sól w 100 ml wody.
  3. Kiedy masa zrobi się gęsta, połowę wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, następnie umieść na nim rybę i znowu masę.
  4. Całość przykryj folią aluminiową i piecz około 35 minut w 200°C.

2. Schab pieczony w przyprawach

Składniki:

  • 2kg schabu
  • 1/2 kg soli kuchennej
  • 3 ząbki czosnku1/2
  • słoiczka musztardy
  • zioła do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Umyty i oczyszczony schab delikatnie ponakłuwaj widelcem od góry.
  2. Rozdrobnij czosnek, a następnie natrzyj nim całe mięso. Następnie nasmaruj mięso musztardą i posyp ulubionymi ziołami, np. prowansalskimi.
  3. Tak przygotowany schab zawiń w rękaw do pieczenia i zostaw w lodówce na 24 h.
  4. Następnego dnia wysyp 1/2 kg soli kuchennej na dużą blachę, rękaw do pieczenia rozetnij od spodu i połóż mięso bezpośrednio na soli.
  5. Całość piecz 2 h w 180°C. Na ostatnie 10 minut zdejmij folię znajdującą się na wierzchu, wtedy mięso ładnie się zarumieni.

3. Warzywa na zimę

Składniki:

  • 1 kg soli kuchennej
  • 2 kg marchewki
  • 4 sztuki pora
  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg i 4 łodygi selera
  • kilka wyparzonych wcześniej, szczelnych słoików

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Całość umieść w dużej misce, a następnie zasyp solą kuchenną i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Następnie poprzekładaj mieszankę do słoików i dokładnie zakręć. W ten sposób warzywa się nie popsują, a Ty zyskasz doskonałą mieszankę, którą możesz dodawać do zup i wielu innych potraw.

Jak widać przepisów, w których najpopularniejsza przyprawa kuchenna odgrywa ważną rolę jest naprawdę wiele, a te przedstawione przez nas to tylko niektóre z nich. Nie bój się eksperymentować, ta przyprawa daje naprawdę ogromne możliwości, głównie dlatego, że świetnie konserwuje. Co więcej, można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów, wystarczy trochę wyobraźni, żeby samodzielnie w kuchni stworzyć różne dania i zaprawy, zamiast kupować w sklepach przetworzone produkty.

Artykuł partnera