Zastosowanie jej w odpowiedniej ilości nadaje daniom bardziej wyrazisty smak, sprawiając, że stają się one dużo lepsze.
Sól kuchenna cieszy się ogromną popularnością już od wielu lat, a jej niezwykłe właściwości wykorzystywane są w różnych przepisach, które w rodzinach przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Oczywiście należy pamiętać, aby spożywać ją w odpowiednich ilościach i z umiarem. Poniżej znajdziecie trzy dość proste przepisy na pyszne dania, w których jednym z głównych składników jest właśnie ta przyprawa. Sprawdźcie koniecznie!
1. Soczysta ryba w skorupie z soli
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz smacznego, pożywnego, a zarazem ciekawego dania dla swoich bliskich, to doskonale się składa, aby je przygotować potrzebujesz:
- dwie ryby (najlepiej słonowodne, np. dorsz lub dorada)
- 1-2 cytryny
- 1,5 do 2 kg soli gruboziarnistej
- przyprawy: koper włoski, tymianek, rozmaryn (najlepiej świeże) i pieprz
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
- Wypatroszoną rybę delikatnie skropić z wierzchu sokiem z cytryny. Do środka włożyć tymianek, rozmaryn oraz koper włoski, możesz też dodać kilka plastrów cytryny.
- W osobnym naczyniu wymieszaj całą sól w 100 ml wody.
- Kiedy masa zrobi się gęsta, połowę wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, następnie umieść na nim rybę i znowu masę.
- Całość przykryj folią aluminiową i piecz około 35 minut w 200°C.
2. Schab pieczony w przyprawach
Składniki:
- 2kg schabu
- 1/2 kg soli kuchennej
- 3 ząbki czosnku1/2
- słoiczka musztardy
- zioła do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyty i oczyszczony schab delikatnie ponakłuwaj widelcem od góry.
- Rozdrobnij czosnek, a następnie natrzyj nim całe mięso. Następnie nasmaruj mięso musztardą i posyp ulubionymi ziołami, np. prowansalskimi.
- Tak przygotowany schab zawiń w rękaw do pieczenia i zostaw w lodówce na 24 h.
- Następnego dnia wysyp 1/2 kg soli kuchennej na dużą blachę, rękaw do pieczenia rozetnij od spodu i połóż mięso bezpośrednio na soli.
- Całość piecz 2 h w 180°C. Na ostatnie 10 minut zdejmij folię znajdującą się na wierzchu, wtedy mięso ładnie się zarumieni.
3. Warzywa na zimę
Składniki:
- 1 kg soli kuchennej
- 2 kg marchewki
- 4 sztuki pora
- 1 kg pietruszki
- 1 kg i 4 łodygi selera
- kilka wyparzonych wcześniej, szczelnych słoików
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Całość umieść w dużej misce, a następnie zasyp solą kuchenną i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Następnie poprzekładaj mieszankę do słoików i dokładnie zakręć. W ten sposób warzywa się nie popsują, a Ty zyskasz doskonałą mieszankę, którą możesz dodawać do zup i wielu innych potraw.
Jak widać przepisów, w których najpopularniejsza przyprawa kuchenna odgrywa ważną rolę jest naprawdę wiele, a te przedstawione przez nas to tylko niektóre z nich. Nie bój się eksperymentować, ta przyprawa daje naprawdę ogromne możliwości, głównie dlatego, że świetnie konserwuje. Co więcej, można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów, wystarczy trochę wyobraźni, żeby samodzielnie w kuchni stworzyć różne dania i zaprawy, zamiast kupować w sklepach przetworzone produkty.
Artykuł partnera