Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) – gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż to również ważny składnik koktajli warzywnych lub owocowo-warzywnych.
Źródło
– błonnika
– witaminy A
– witaminy K
– witaminy C
– kwasu foliowego
– wapnia
Przykładowe przepisy na jarmuż
Duszony jarmuż z czosnkiem i skórką z cytryny
Składniki:
200 g jarmużu fit
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
Otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Na maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj jarmuż i podsmaż. Podlewaj od czasu do czasu odrobiną wody i duś do miękkości. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz także posypać płatkami migdałów.
Przygotowanie zdrowego posiłku nie musi zajmować dużo czasu! Wystarczy sięgnąć po świeże warzywa pod marką Fit&Easy, tworzone zgodnie z zasadami doboru najlepszych surowców, wykorzystywania produktów pochodzących od profesjonalnych, certyfikowanych dostawców.
Sałatka z jarmużu z piersią kurczaka i dressingiem kolendrowym
Składniki:
200 g jarmużu Fit&Easy
200 g piersi z kurczaka
100 g pomidorów koktailowych
50 g rukoli Fit&Easy
100 g sera feta
100 ml oliwy z oliwek
50 g świeżej kolendry
Sok z 1/2 cytryny lub limonki
Sól
Pieprz
Cukier
Przygotowanie:
Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, usmaż na patelni grillowej. Pomidorki pokrój w ćwiartki.
Dressing
Kolendrę zmiksuj z oliwą, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Jarmuż wymieszaj z listkami rukoli, na wierzchu połóż kawałki kurczaka i fety, polej dressingiem. Możesz także posypać pestkami dyni lub słonecznika.
Waga: 200g
Sugerowana cena detaliczna 4,99 zł
Autor: Fit&Easy