
Tosty z grzybami i brokułem to świetny pomysł na jesienne śniadanie. Pysznym dodatkiem będzie do nich jajeczno-grzybowy dip, którym z powodzeniem możesz zastąpić np. sos czosnkowy lub ketchup. Oprócz składników wskazanych w opisie, możesz pokusić się również o inne warzywa. Będą tu pasowały świeże pomidory, a także czerwona papryka, które oprócz smaku, dodadzą daniu więcej koloru.
Tosty z grzybami i brokułem
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego firmy Dan Cake
- 4 plastry żółtego sera
- 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek)
- 6 różyczek brokuła
- sól, pieprz
Składniki na dip:
- 4 jajka
- 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby)
- łyżka oliwy
- łyżka majonezu
- natka pietruszki
- słodka papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki.
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki.
- Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotowujemy dip.
- Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka.
- Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie.
- Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami.
- Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz.
- Miksujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.