Jesienne tosty z grzybami i brokułem + jajeczno-grzybowy dip

Sezon grzybowy w pełni. Uwielbiamy dobrodziejstwo naszych lasów. Co prawda tegoroczna susza sprawiła, że grzybów jakby mniej, ale zawsze na zapiekankę czy sos znajdziemy. Polecamy tosty z grzybami i brokułami.

Toasts with broccoli and mushrooms

Polecamy tosty z grzybami i brokułami. Czy to połączenie wam odpowiada?

Składniki:

  • 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego firmy Dan Cake,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek),
  • 6 różyczek brokuła,
  • Sól, pieprz

Składniki na dip:

  • 4 jajka,
  • 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby),
  • Łyżka oliwy,
  • Łyżka majonezu,
  • Natka pietruszki,
  • Słodka papryka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki.
  2. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki.
  3. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°. W tym czasie przygotowujemy dip.
  5. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka.
  6. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie.
  7. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami.
  8. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz.
  9. Miksujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.

Wpis znaleziono dzięki:

- Tost grzybowy

- Dip jajeczno-grzybowy

- Pyszne śniadanie