Grillowanie to nieodłączny element letnich, wakacyjnych dni. Na ruszcie zawsze pojawia się wtedy mięso. Co z osobami, które nie są fanami tego przysmaku? A może po prostu znudziły Ci się tzatziki i szukasz innego, pysznego dodatku do swoich dań? Poniżej przedstawiamy przepis na pomidory z grilla z serem.
Składniki:
- pomidory – 4 sztuki
- sos sałatkowy czosnkowy Knorr – 1 opakowanie
- chudy biały ser – 10 dekagramów
- orzeszki pinii – 5 dekagramów
- posiekane świeże zioła – 2 łyżki
- majonez Hellmann’s Babuni – 3 łyżki
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz pomidory, a następnie skrój je w średniej grubości plastry. Na suchej i rozgrzanej patelni upraż orzeszki pinii.
- Wymieszaj z wodą sos sałatkowy czosnkowy Knorr, który doskonale doprawi gotowe danie.
- Przygotuj kawałek folii aluminiowej. Ułóż na nim na przemian pokrojony w plastry ser i pomidory.
- Całość posyp orzeszkami pinii oraz ziołami. Tak przygotowane pomidory polej oliwą z oliwek, a następnie zawiń w folię.
- Na rozgrzanym grillu piecz je przez kilkanaście minut.
- Polej sosem czosnkowym i udekoruj majonezem.
Pomidory mają w sobie wiele wartości odżywczych. Warto je jeść ze względu na wysoką zawartość likopenu, czyli najsilniejszego antyutleniacza z grupy karetonoidów. Nie ginie on podczas obróbki cieplnej, a w przetworach możemy go znaleźć nawet do trzech razy więcej niż w świeżych pomidorach! Dlaczego jest tak cenny? Odpowiada za neutralizację wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia. Brzmi fantastycznie, prawda? Ponadto pomidory dzięki zawartemu w sobie kwasowi zapobiegają miażdżycy. Dodatkowo dzięki wspomnianemu wcześniej likopenowi działają antynowotworowo. Zawierają także wiele innych wartości odżywczych, które wspierają ludzki organizm np. witaminy A, C i E, czy potas, który pomaga w walce ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi.