
Lekkie sałatki na lato ułatwiają wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców, których w tym czasie mamy pod dostatkiem. Naszym sprzymierzeńcem stają się wysokie temperatury, ponieważ w upalne dni chętniej sięgamy po sałatki i szklankę zimnej wody, a rzadziej mamy ochotę na tłuste mięsa oraz kaloryczne napoje. Mieszanki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale są również bardzo proste w przygotowaniu. To sprawia, że potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego i dietetycznego lunchu. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz oraz dziennikarz kulinarny, poleca poniższe lekkie sałatki na lato.
Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami

Składniki:
- 2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
- pomidory w różnych kolorach
- 1 czerwona cebula
- twarożek z koziego mleka
- sos TABASCO® Original
Przygotowanie:
- Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki.
- Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Ser pokrój w kostkę.
- Przygotuj dressing do sałatki z soku z cytryny, cukru, sosu tabasco oraz oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana).
- Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.
Sałatka z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego

Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 mała marchew
- 2 zielone ogórki
- kolendra lub natka pietruszki
- kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
- 1 limonka
- olej rzepakowy
- brązowy cukier
- szczypior
Sposób przygotowania:
- Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Posiekaj szczypiorek.
- Na mandolinie lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości.
- Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise.
- Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj.
Sałatka z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem

Składniki:
- 2-3 garście letnich liści różnych sałat np. : dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
- kilka kwiatów nasturcji
- 2 łyżki dobrej musztardy
- kilka kwiatów bratków
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kwiatów nagietka
- 10-12 łyżek oleju rzepakowego
- kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Musztardę i miód rozetrzyj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i sosem tabasco.
- Powoli dolewaj olej. Mieszaj do momentu, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję.
- Liście sałat i kwiaty delikatnie opłucz i osusz. Z nagietka oderwij płatki.
- Wymieszaj i polej obficie dressingiem.