Karkówka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie

Nikt z nas nie wyobraża sobie chyba grillowego spotkania bez karkówki. Przyrządzona w marynacie na bazie ciemnego piwa smakować będzie naprawdę wyjątkowo:

Karkowka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie
Karkowka wieprzowa marynowana w ciemnym piwie

Składniki:

  • 800 g karkówki
  • 330 ml ciemnego piwa
  • 100 ml ketchupu pikantnego
  • 1 opak. Przyprawy do grilla Knorr
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki Ramy smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj steki z karkówki: w tym celu pokrój mięso w plastry o grubości ok. centymetra. W razie konieczności możesz je przekroić na pół.
  2. 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni przełóż do garnka i podgrzej, zarumień na niej czosnek i cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy i po chwili smażenia dosyp do wszystkiego brązowy cukier. Gdy cukier zmieni konsystencję w karmel, dolej do niego piwo i wsyp Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie wzbogaci smak mięsa.
  3. Kiedy piwo wyparuje, dodaj do garnka keczup i gotuj dalej pod przykryciem ok 1-2 minuty. Tak przygotowaną marynatę odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia.
  4. Zimną marynatą zalej pokrojone wcześniej mięso i odstaw na co najmniej pół doby do lodówki.
  5. Steki z karkówki przełóż na aluminiowe tacki i na nich grilluj je przez około 20 minut w średniej temperaturze. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli grillowanie odbywać się będzie pod przykryciem.
  6. Mięso obracaj i grilluj do miękkości. Karmelizowana glazura na jego powierzchni jest sygnałem, że karkówka jest gotowa do spożycia.