Jeśli mamy w planach zorganizowanie imprezy, której założeniem jest czyste szaleństwo z chwilą odpoczynku, wówczas swój bufet warto wyposażyć głównie w przekąski typu finger food, czyli przysmaki na jeden kęs. Przyjęcie karnawałowe to doskonała okazja, aby zaprezentować swoje kulinarne umiejętności na domowej imprezie.
Sałatka jarzynowa A’la domowa
Z ziemniakami, groszkiem, ogórkiem, marchewką i cebulą w majonezie, to kultowy produkt znany od lat wszystkim polskim gospodyniom. Jest to prawdziwa „królowa” każdego stołu. My mamy propozycję podania jej w nieco innej odsłonie, tworząc pyszną przekąskę karnawałową. To szybki, łatwy i apetyczny pomysł na przekąskę z użyciem tradycyjnej jarzynowej sałatki. Przygotuj w kilka minut i oczaruj swoich Gości – proste składniki, dostępne dla każdego dodatki – a w efekcie elegancka i smaczna party przekąska.
Składniki:
- dwa opakowania sałatki jarzynowej a’la domowa DEGA
- chleb tostowy
- zielony groszek
- marchewka
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ułóż kromki chleba tostowego na desce, wykrój z nich kółka (np. puszką po groszku), oderwij wykrojone skórki, a wykrojone kółka z chleba dokładnie rozwałkuj.
- Następnie posmaruj je oliwą z oliwek, przełóż do foremek na muffiny i zapiecz 5 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Upieczone koszyczki wyciągnij z formy i napełnij je Sałatką jarzynową a’la domowa.
- Udekoruj przekąski groszkiem, marchewką, świeżą natką i gotowe!