Cechują się wysokimi właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Zamierają wiele witamin i minerałów. Mają zbawienny wpływ na cerę i włosy oraz wspomagają odchudzanie. Poniżej przedstawiamy koktajl ze szpinaku, kaszy jaglanej i śliwek kalifornijskich.
Składniki:
– Kubek ugotowanej kaszy jaglanej
– 2 garści szpinaku baby
– 300 ml mleka migdałowego lub innego mleka
– 8-10 śliwek kalifornijskich
– 4-6 truskawek, świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
Przygotowujemy kaszę jaglaną i wodę, proporcje 1:1. Kaszę zalewamy wodą i na wolnym ogniu gotujemy do momentu wygotowania wody. Garnek z kaszą pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
Kaszę jaglaną, szpinak, śliwki kalifornijskie i truskawki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko migdałowe. Całość miksujemy rączką blenderową na jednolitą masę. Śliwki kalifornijskie są naturalnie słodkie, z powodzeniem zastąpią cukier w tym przepisie.