Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- 700 g małych buraków plus dodatkowo jeden burak do podania
- 0,5 – 1 puszka mleka kokosowego (ok. 200 – 400 ml)
- 500-700 ml bulionu (w zależności od konsystencji mleka kokosowego – jeśli będzie gęste, dolej więcej bulionu)
- 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
- 2 cm świeżego korzenia imbiru, startego na tarce
- pestki dyni lub natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej lub w tym samym dniu należy upiec buraki. W tym celu nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Następnie opłucz buraki, osusz je ręcznikiem papierowym, połóż po jednym buraku na przygotowanym arkuszu folii, posól, popieprz świeżo zmielonym pieprzem, możesz dodać też ulubionych ziół jak tymianek czy majeranek.
- Zawiń każdego buraka w osobną kieszonkę z folii, włóż na blaszce do piekarnika i piecz około 1 – 1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka). Aby mieć pewność, że burak jest już gotowy – po godzinie pieczenia sprawdź czy jest już miękki.
- Upieczone buraki rozwiń z folii, odetnij im korzonki i zdejmij skórkę. Każdego buraka potnij na kilka mniejszych części. Jednego buraka zostaw dla ozdoby – potnij go na cienkie paseczki i odstaw na bok.
- Na dnie dużego garnka rozgrzej łyżkę oleju, dodaj czosnek, cebulę i imbir i podsmaż przez minutę.
- Następnie dodaj pokrojone buraki i gorący bulion (na razie 500 ml), dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odstaw z ognia, dolej mleko kokosowe (jeśli chcesz tylko nadać zupie kremowego, lekko kokosowego posmaku, dolej pół puszki mleka. Jeśli natomiast lubisz kuchnię azjatycką, i chcesz bardzo kokosową zupę – według mnie przepyszną – dolej 400 ml, czyli całą puszkę mleka) i zmiksuj na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty, dolej bulionu i ponownie zmiksuj.
- Rozlej zupę do miseczek. Do każdej z nich dodaj pokrojonego na paseczki buraka. Podawaj z natką pietruszki lub pestkami dyni.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Panią Agatę Janosz i został wyróżniony w ramach konkursu: Wygraj designerski czajnik, blender ręczny lub toster z linii Electrolux Expressionist Collection!