
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 350 g krewetek
- 100 g orzechów włoskich
- 20 g Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 2 cebule dymki
- 1 cytryna
- 1 białko z jajka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 40 g imbiru
- 0,5 łyżki sherry
- olej do smażenia na głębokim tłuszczu
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój na małe kawałki krewetki. Orzechy włoskie wyłuskaj ze skorupek i drobno posiekaj. Imbir oraz cebule dymki obierz i posiekaj.
- W naczyniu połącz ze sobą: krewetki, dymki, orzechy i imbir. Dolej odrobinę sherry oraz wsyp Delikat przyprawę uniwersalną Knorr.
- Przygotuj białko i ubij z niego pianę. Następnie dodaj ją wraz z mąką ziemniaczaną do naczynia z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj i z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki.
- Rozgrzej olej, a następnie wrzuć do niego kulki. Smaż je około 3 minut, potem wyjmij oraz odsącz z nadmiaru tłuszczu. Danie skrop lekko sokiem z cytryny. Serwuj z makaronem lub ryżem albo w formie samodzielnej przekąski.