Krewetkowe pączki

Dziś tłusty czwartek! Znudziły Wam się zwyczajne pączki i szukacie alternatywy? To coś dla Was!

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 350 g krewetek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 20 g Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 2 cebule dymki
  • 1 cytryna
  • 1 białko z jajka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 g imbiru
  • 0,5 łyżki sherry
  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój na małe kawałki krewetki. Orzechy włoskie wyłuskaj ze skorupek i drobno posiekaj. Imbir oraz cebule dymki obierz i posiekaj.
  2. W naczyniu połącz ze sobą: krewetki, dymki, orzechy i imbir. Dolej odrobinę sherry oraz wsyp Delikat przyprawę uniwersalną Knorr.
  3. Przygotuj białko i ubij z niego pianę. Następnie dodaj ją wraz z mąką ziemniaczaną do naczynia z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj i z powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki.
  4. Rozgrzej olej, a następnie wrzuć do niego kulki. Smaż je około 3 minut, potem wyjmij oraz odsącz z nadmiaru tłuszczu. Danie skrop lekko sokiem z cytryny. Serwuj z makaronem lub ryżem albo w formie samodzielnej przekąski.