
Nie chcesz spędzić całego wieczoru w kuchni, ale chcesz zaskoczyć gości, prawda? Jeżeli opatrzyły Ci się już halloweenowe standardy, takie jak „paluchy wiedźmy” czy dyniowe muffinki przystrojone pająkami, mamy coś specjalnie dla Ciebie! Krwawa zupka z bajeczną pajęczyną ze śmietaną z pewnością spodoba się Twoim gościom!
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Składniki:
- około 500- 600g buraczków ze słoika
- 1 obrana i pokrojona cebula
- 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 600 ml gorącego bulionu warzywnego
- gęsta śmietana crème fraîche
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni. Cebulę i czosnek podsmaż do miękkości (około 15 minut). Dodaj buraki i wymieszaj.
- Na patelnię wlej gorący bulion. Gotuj jeszcze około 20-25 minut na małym ogniu. Zmiksuj zupę i dodaj łyżkę cukru.
- Przed podaniem dopraw do smaku i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
- Gęstą śmietanę nałóż łyżką na środek, następnie za pomocą wykałaczki rozprowadź po talerzu tak, żeby stworzyła wzór pajęczyny.
- Podawaj gorące, z pieczywem lub grzankami.