Oczywiście tradycyjnie możemy przygotować do świątecznych ryb sos śmietanowy czy koperkowy:
Sos koperkowy
Składniki:
- szalotka – 1 sztuka
- olej roślinny do smażenia – 2 łyżki
- mleko 3,2% – 200 ml
- koper drobno pokrojony – 1/4 pęczka
- masło – 2 łyżki
- pieprz biały – 1 szczypta
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Jeśli na patelni, na której na wcześnie przygotowywane było mięso, zostały tłuszcz i soki z mięsa, nie myj jej, ale wykorzystaj jako bazę do sosu. Dorzuć posiekaną szalotkę i zeszklij ją. Następnie dodaj do niej mleko.
- Wrzuć Esencję do sosu, dzięki której sos będzie odpowiednio gęsty i idealnie doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, aż Esencja się rozpuści.
- Aromatyczną mieszankę gotuj do momentu, gdy sos stanie się gęsty. Na koniec dodaj masło i koperek, który podkreśli smak potrawy. Sos energicznie wymieszaj, tak aby otrzymać gładką emulsję. Następnie dopraw go szczyptą delikatnego, białego pieprzu.
A może sos szary? Będzie doskonale pasował do filetów z karpia. Do jego przyrządzenia potrzeba wielu różnych składników, ale nie trzeba się ich trzymać kurczowo – warto eksperymentować. Przydadzą się nawet te używane tradycyjnie do ciast, jak rodzynki czy płatki migdałów. Jako bazę można wykorzystać Esencję do sosu cebulowego Knorr, która wzbogaci smak i zagwarantuje idealną konsystencję.