Sos koperkowy do ryb

Sos do ryb możemy przygotować z dodatkiem cebuli czy soku z kiszonej kapusty. Warto pokusić się też o podkreślenie sosu delikatną w smaku musztardą.

sos koperkowy

Oczywiście tradycyjnie możemy przygotować do świątecznych ryb sos śmietanowy czy koperkowy:

Sos koperkowy

Składniki:

  •  szalotka – 1 sztuka
  • olej roślinny do smażenia – 2 łyżki
  • mleko 3,2% – 200 ml
  • koper drobno pokrojony – 1/4 pęczka
  •  masło – 2 łyżki
  • pieprz biały – 1 szczypta
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr – 1 sztuka

  Sposób przygotowania:

  1. Jeśli na patelni, na której na wcześnie przygotowywane było mięso, zostały tłuszcz i soki z mięsa, nie myj jej, ale wykorzystaj jako bazę do sosu. Dorzuć posiekaną szalotkę i zeszklij ją. Następnie dodaj do niej mleko.
  2. Wrzuć Esencję do sosu, dzięki której sos będzie odpowiednio gęsty i idealnie doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, aż Esencja się rozpuści.
  3. Aromatyczną mieszankę gotuj do momentu, gdy sos stanie się gęsty. Na koniec dodaj masło i koperek, który podkreśli smak potrawy. Sos energicznie wymieszaj, tak aby otrzymać gładką emulsję. Następnie dopraw go szczyptą delikatnego, białego pieprzu.

A może sos szary? Będzie doskonale pasował do filetów z karpia. Do jego przyrządzenia potrzeba wielu różnych składników, ale nie trzeba się ich trzymać kurczowo – warto eksperymentować. Przydadzą się nawet te używane tradycyjnie do ciast, jak rodzynki czy płatki migdałów. Jako bazę można wykorzystać Esencję do sosu cebulowego Knorr, która wzbogaci smak i zagwarantuje idealną konsystencję.