Przez lata w polskim budownictwie przestrzeń kuchenną projektowano jako oddzielne pomieszczenie, które zwykle nie stanowiło strefy reprezentacyjnej. Z biegiem czasu, dzięki poszerzeniu funkcjonalności, kuchnia stała się „małym salonem”, w którym mogło toczyć się życie towarzyskie. Coraz większą popularność zdobywają wnętrza otwarte. Jak zorganizować zamkniętą i otwartą przestrzeń kuchenną?
Oddzielna kuchnia
Zamknięta kuchnia ma wiele zalet. Wśród nich są gwarancja komfortu pracy, możliwość zmniejszenia hałasu wytwarzanego przez urządzenia AGD oraz powstrzymanie rozprzestrzeniania się zapachów. Łatwiej jest również utrzymać czystość, ponieważ osad lub tłuszcz osiadają tylko na meblach i sprzętach kuchennych.
– Plusów posiadania zamkniętej kuchni jest wiele. Jednym z nich jest możliwość szybkiego wywietrzenia pomieszczenia bez większej szkody dla domowników, która związana mogłaby być z panującym w otwartej przestrzeni chłodem. Nie można także zapomnieć o ustawności i funkcjonalności zamkniętej kuchni. Nawet niewielkie pomieszczenie w bloku wielorodzinnym może dać mieszkańcom szanse na stworzenie wysokiej, pakownej zabudowy, która pomieści nie tylko kuchenne akcesoria. Zalety zamkniętych kuchni doceniają także młodzi rodzice, którzy mogą zagwarantować swoim pociechom pełne bezpieczeństwo. Zamknięte drzwi skutecznie odgrodzą dzieciom ścieżkę do wyciągania z szuflad niebezpiecznych przedmiotów – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ. Jednak taka kuchnia ma też wady. Jedną z nich jest wyobcowanie z życia dziejącego się w salonie. Może to powodować dyskomfort członków rodziny zobligowanych do pracy w kuchni.
Kuchnia otwarta na salon
W ostatnich latach bardzo uwidocznia się popularność aneksów kuchennych. Takie rozwiązanie pozwala na stworzenie wielu nieszablonowych aranżacji oraz częstsze przebywanie ze sobą domowników. Daje także szansę na stworzenie funkcjonalnej i przestronnej przestrzeni.
– Otwieranie kuchni na salon to odzwierciedlenie zmieniających się potrzeb domowników oraz rosnącego znaczenia kuchni jako pomieszczenia, w którym odbywa się życie towarzyskie. Coraz pieczołowiciej podchodzimy do tematu urządzania wnętrz. Z pewnością otwarte kuchnie dają szerokie możliwości aranżacyjne. Dzięki dostępnym na rynku rozwiązaniom w elegancki sposób możemy oddzielić strefę kuchenną od strefy dziennej lub urządzić je w jednym, harmonijnym stylu – dodaje specjalistka. Wadami otwartej kuchni z pewnością jednak są przenikanie nieprzyjemnych zapachów do części salonowej oraz trudności w ukryciu bałaganu towarzyszącego nam podczas przygotowywania posiłków.
Układ idealny
Kryteria lokalizacji sprzętów i odległości pomiędzy nimi są jasno określone, niezależnie czy aranżujemy przestrzeń otwartą czy zamkniętą.
– Mycie, krojenie, gotowanie, odkładanie, wstawiane do lodówki i wiele innych – to zwykłe czynności, które przy właściwym rozlokowaniu blatów i urządzeń mogą ulepszyć, a tym samym skrócić proces gotowania. Istnieje pojęcie „trójkąta roboczego” w kuchni, w którym podstawowe urządzenia, takie jak kuchenka lub płyta kuchenna, zlewozmywak oraz lodówka tworzą wierzchołek kuchennego trójkąta. Ergonomia w kuchni możliwa jest także dzięki właściwemu rozplanowaniu blatu roboczego, który usprawni proces wykładania produktów z lodówki, a następni ich obróbkę – mówi Kamila Prałat.
Podstawowe wyposażenie
Niezależnie od tego, który wariant pomieszczenia wybierzemy musimy pamiętać o sprawnej wentylacji.
– Poza sprawną wentylacją, w każdej kuchni powinien znaleźć się odpowiedni okap, który będzie pochłaniał powstającą w procesie gotowania parę. Urządzenie to niweluje także problem tłustych plam i osadów, które nie tylko są nieestetyczne i trudne do usunięcia, ale również są siedliskiem kurzu i brudu. Ciekawym rozwiązaniem są bezdotykowe rozwiązania, które nie tylko pełnią swoje podstawowe zadanie, ale także umożliwiają domownikom obsługę za pomocą gestów – tłumaczy ekspertka. Aby zachować czystość w kuchni warto wykorzystać także nowoczesne rozwiązania. Ich przykładem są płyty gazowe bez płomieni gwarantujące wygodę użytkowania, zasilanie gazem, który jest najtańszym paliwem, a także wysoki design.
– Piękna kuchnia to także funkcjonalna kuchnia. Rynek sprzętów AGD obfituje w rozwiązania dające szereg dodatkowych możliwości, które sprawdzą się w codziennym życiu. Warte uwagi są na pewno funkcjonalności związane z blokadami rodzicielskimi, możliwością zatrzymania pracy urządzeń w dowolnym momencie, czy perspektywa całkowitej automatyzacji przestrzeni kuchennej – podsumowuje specjalistka.