Miłośnicy grzybobrania już ruszyli do lasów! Jesień zachęca do wędrówek po rodzimych lasach i odkrywania nowych szlaków. To świetna okazja by połączyć przyjemne z pożytecznym, zadbać o zdrowie, znaleźć nową pasję, ale i zainspirować się kulinarnie. Po powrocie z leśnej wyprawy, koniecznie przygotuj smaczne risotto z grzybami i twarożkiem. Potrawy z leśnych grzybów i kuchnia pachnąca suszonymi grzybami – poczuj zapach jesieni!
Kremowe risotto z grzybami
– 200 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
– 50 ml białego wytrawnego wina
– 100 g ryżu arborio
– 500 ml bulionu warzywnego
– 200 g twarożku Mój Ulubiony
– parmezan do posypania
– natka pietruszki, posiekana
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać posiekane szalotki, zeszklić, dodać kurki, smażyć kilka minut
na większym ogniu, dodać wino i dusić jeszcze ok 5 minut, aż wino częściowo odparuje. Przełożyć do
innego naczynia, na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, dodać ryż, podsmażyć chwilę, mieszając, aż
zrobi się przezroczysty. Podlewać porcjami bulionu, aż do wchłonięcia. Gdy ryż będzie miękki dodać
uduszone kurki, chwilę razem dusić, zdjąć z ognia. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą
i pieprzem. Podawać risotto posypane natką pietruszki i parmezanem.