Nasz organizm w ciągu dnia traci zapasy energii, domaga się więc ich uzupełniania, często w najmniej oczekiwanym momencie. Wtedy zwykle mamy ochotę na coś sycącego. Idealnym rozwiązaniem na niespodziewany głód będzie smaczna przekąska w postaci orientalnego wrapa. Jej głównym składnikiem jest hummus, czyli pasta z cieciorki z kremem sezamowym. To popularna przystawka kuchni Bliskiego Wschodu, która idealnie komponuje się z pszennym plackiem.
Składniki:
- 5 łyżek hummusu marki Jasmeen
- 2 placki tortilli marki Sandra
- 1 mała cukinia
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 pomidor
- garść roszponki
- garść sałaty
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Pod sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Gotową cukinię odkładamy na talerz. Następnie kroimy pomidora na plasterki i doprawiamy go solą.
- Placki tortilli smarujemy dokładnie hummusem i układamy na nich plasterki grillowanej cukinii, listki roszpunki, liść sałaty oraz pokrojonego pomidora.
- Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i zawijamy.
- Przed samym podaniem kładziemy tortillę na rozgrzanej patelni i podsmażamy z obu stron. Gotowe wrapy zawijamy papierem śniadaniowym i wiążemy sznurkiem.