Orientalny wrap z tortilli

Podstawą zdrowego odżywiania jest utrzymywanie zrównoważonej diety i regularne spożywanie posiłków. Często się jednak zdarza, że w ciągu dnia łapie nas niespodziewany głód i mamy ochotę na małą przekąskę. Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest przygotowanie prostego w wykonaniu wrapa, którego możemy mieć zawsze przy sobie  i  zjeść bez używania sztućców.

Orientalny wrap z tortilli

Nasz organizm w ciągu dnia traci zapasy energii,  domaga się więc ich uzupełniania, często w  najmniej oczekiwanym momencie. Wtedy zwykle mamy ochotę na coś sycącego. Idealnym rozwiązaniem na niespodziewany głód będzie smaczna przekąska w postaci orientalnego wrapa. Jej głównym składnikiem jest hummus, czyli pasta z cieciorki z kremem sezamowym. To popularna przystawka kuchni Bliskiego Wschodu, która idealnie komponuje się z  pszennym plackiem.

Składniki:

  • 5 łyżek hummusu marki Jasmeen
  • 2 placki tortilli marki Sandra
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 pomidor
  • garść roszponki
  • garść sałaty
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Pod sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i skrapiamy oliwą z oliwek.
  2. Gotową cukinię odkładamy na talerz. Następnie kroimy pomidora na plasterki i doprawiamy go solą.
  3. Placki tortilli smarujemy dokładnie hummusem i układamy na nich plasterki grillowanej cukinii, listki roszpunki, liść sałaty oraz pokrojonego pomidora.
  4. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i  zawijamy.
  5. Przed samym podaniem kładziemy tortillę na rozgrzanej patelni i podsmażamy z obu stron. Gotowe wrapy zawijamy papierem śniadaniowym i wiążemy sznurkiem.