Składniki:
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy
- 1 pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone i doprawione solą oraz pieprzem kawałki kurczaka, które chwilę przesmażamy.
- Następnie dodajemy do cebuli i kurczaka krojone pomidory z puszki i przyprawy.
- Całość dusimy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie odcedzamy cieciorkę, zostawiając zalewę.
- Dorzucamy cieciorkę do sosu z mięsem, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos okaże się za gęsty można go rozcieńczyć pozostawioną zalewą.
Przed podaniem danie można posypać świeżymi ziołami.
Smacznego!