Kurs cukierniczy – nie tylko dla kucharzy

Kurs cukierniczy to szkolenie, podczas którego uczestnicy poznają nowoczesne receptury i tworzą oryginalne wypieki i słodkości.

Kurs cukierniczy
Kurs cukierniczy – nie tylko dla kucharzy

Kursy przygotowane są tak, aby osoby biorące w nich udział zyskały umiejętności pozwalające na samodzielne wykonywanie nietuzinkowych deserów. Żeby wziąć w nich udział nie musisz być związany z branżą gastronomiczną.

Kurs cukierniczy dla każdego

Przedstawimy kursy cukiernicze Akademii Kulinarnej Let’s Go Cook. Żeby wziąć udział w kursie cukierniczym nie trzeba być cukiernikiem czy kucharzem, choć posiadanie zawodu związanego z branżą gastronomiczną nie wyklucza udziału w kursie. Jedynym wymaganiem do zostania uczestnikiem jest przedstawienie zaświadczenia od lekarza medycyny pracy lub posiadanie książeczki SANEPID.
Kurs został przygotowany z myślą o pasjonatach gotowania i pieczenia, osobach, które chcą tworzyć niezapomniane wypieki w domu lub związać się z branżą cukierniczą zawodowo, np. sprzedając wykonane własnoręcznie desery lub otwierając cukiernię.

90 godzin słodkiej pracy

Kurs cukierniczy I i II stopnia trwa 90 godzin dydaktycznych (każda lekcja 45 min.) i można go odbyć w 3 trybach:

  • Tryb zaoczny (spotkania w weekendy) – kurs obejmuje 5 zjazdów (każdy zjazd to 2 dni, sobota i niedziela). Zajęcia odbywają się przez 5 kolejnych weekendów.
  • Tryb dzienny – kurs trwa 10 kolejnych dni roboczych (2 tygodnie), a zajęcia odbywają się w godzinach porannych.
  • Tryb wieczorowy – tak, jak kurs dzienny trwa 10 kolejnych dni roboczych, ale zajęcia zaczynają się popołudniami (około godz. 15:00) i trwają do wieczora.

Zajęcia organizowane w ramach kursu cukierniczego I i II stopnia odbywają się w przestrzeni Akademii Let’s Go Cook https://gocook.pl oraz w cukierniach, restauracjach i hotelach, tak, aby ich uczestnicy mogli poznać sztukę cukiernictwa z jak najbardziej praktycznej strony.

Poznaj słodkie tajniki tworzenia deserów

Kurs jest doskonałą okazją do zapoznania się z tajnikami pracy cukiernika. Podczas spotkań adepci sztuki cukierniczej odbywają zajęcia teoretyczne i praktyczne, podczas których uczą się nowoczesnych receptur, dzięki którym tworzą oryginalne wypieki i słodkości. Kurs przebiega tak, aby dać solidne podstawy początkującym – słuchacze uczą się przygotowywać różnego rodzaju ciasta i masy oraz zadowolić zaawansowanych – podczas kursu uczestnicy mają wiele okazji by wytwarzać skomplikowane elementy dekoracyjne.\. Pod czujnym okiem mistrzów tego fachu uczestnicy poznają procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności i procedury HACCP, a także zapoznają się z nowoczesnymi narzędziami stosowanymi w pracy cukiernika.

Kurs III stopnia – dla tych, którzy chcą pracować w cukiernictwie

Kurs cukierniczy III stopnia przeznaczony jest przede wszystkim dla tych, którzy swoją zawodową przyszłość wiążą z cukiernictwem. Jego znaczną część stanowią zajęcia praktyczne, podczas których uczestnicy szlifują nabyte wcześniej umiejętności i uczą się nowych technik przygotowywania deserów, ale kurs poszerzony jest o część związaną z prowadzeniem cukierni i efektywnego zarządzania pracą w niej. Kursanci uczą się jak zarządzać zespołem, jak delegować zadania, poddają analizie rynek konkurencji i dowiadują się jak kalkować ryzyko prowadzenia działalności. Kurs III stopnia również trwa 90 godzin dydaktycznych.

Kwalifikacje poświadczone certyfikatem

Wszystkie kursy Akademii Kulinarnej Let’s Go Cook https://gocook.pl kończą się egzaminem, po zdaniu którego uczestnik otrzymuje zaświadczenie wydawane na podstawie: § 18 ust.2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej  z dnia 18.08.2017 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 1632). Absolwent kursu może rozpocząć pracę jako cukiernik lub asystent cukiernika.
Szczegóły i zapisy:
https://gocook.pl/kursy-kucharskie/kurs-cukierniczy-i-i-ii-stopnia

Artykuł sponsorowany: Akademia Kulinarna Let’s Go Cook https://gocook.pl

Artykuł sponsorowany