Kuskus z wieprzowiną i brzoskwiniami

Kuskus w połączeniu z mięsem i soczystymi brzoskwiniami to niebanalny przepis na przyjęcie.

Kuskus z wieprzowiną i brzoskwiniami
Kuskus z wieprzowiną i brzoskwiniami

Składniki (10 porcji):

  • 300 g wstępnie ugotowanego kuskusu,
  • 500 g polędwiczek wieprzowych,
  • 400 g brzoskwiń w puszce Valfrutta,
  • bulion,
  • 20 g szałwii,
  • 50 g masła,
  • sos sojowy,
  • 100 g selera
  • 30 g świeżej mięty,
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki pokrój na cienkie paseczki i umieść w marynacie z posiekanego selera, sosu sojowego, szałwii i oliwy z oliwek.
  2. Umieść kuskus w misce i namocz w 1 łyżce gorącego bulionu z miętą, oliwą i solą.
  3. Odsącz brzoskwinie i pokrój je w drobną kostkę.
  4. Podsmaż polędwiczki na patelni.
  5. Umieść kuskus w szklanych miseczkach, dodaj brzoskwinie i uzupełnij polędwiczkami.
  6. Niech wszystkie soki, które wykapały z kuskus połączą się w aromatycznym sosie.