
Syrop dyniowy
- 100 g dyni, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 50 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, plus dodatkowa ilość do
- dekoracji
- 70 g wody
Latte
· 250 g mleka, 1,5% tłuszczu, schłodzonego
· 100-150 g espresso
Sposób przygotowania
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).
3. Upieczoną dynię zblendować z mlekiem skondensowanym, przyprawą korzenną i wodą. Powstałą masę przełożyć do garnka, gotować ok. 5 minut.
4. Mleko podgrzać i spienić. 5. Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną. 6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.