Latte z syropem dyniowym

Latte z syropem dyniowym

Syrop dyniowy

  • 100 g dyni, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 50 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, plus dodatkowa ilość do
  • dekoracji
  • 70 g wody

Latte

· 250 g mleka, 1,5% tłuszczu, schłodzonego
· 100-150 g espresso

Sposób przygotowania

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).
3. Upieczoną dynię zblendować z mlekiem skondensowanym, przyprawą korzenną i wodą. Powstałą masę przełożyć do garnka, gotować ok. 5 minut.
4. Mleko podgrzać i spienić.                                                                         5. Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.                                       6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.