
Do przyrządzenia pysznego lecza warto wykorzystać nie tylko tę czerwoną, lecz także sięgnąć po jej żółtą i zieloną odmianę. Niezastąpione okażą się też pomidory, które w tym okresie smakują najlepiej. Na gruncie polskim bardzo popularne jest przygotowywanie lecza również z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Leczo jarskie może być podawane solo lub w połączeniu z makaronem czy ryżem. Decyzja należy do nas! Zasada jest prosta – stawiajmy na sezonowość. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej!
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- papryka żółta – 1 sztuka
- 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej i duś drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem.
2. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w średnią kostkę.
3. Gdy cukinia będzie miękka, dodaj oczyszczone z nasion i pokrojone w kawałki papryki.
4. Pomidory sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Gdy papryka będzie miękka, dodaj pomidory i smaż 5 minut.
5. Dodaj Delikat Knorr i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane leczo możesz podawać z pieczywem lub np. z purée ziemniaczanym na obiad.