
Długo wyczekiwany sezon na truskawki w końcu się rozpoczął. Świeże sezonowe owoce zaczynają już wypełniać sklepowe półki i stragany. Wraz z nadchodzącymi cieplejszymi temperaturami, chcemy zrzucić kilka kilo albo po prostu, nachodzi nas ochota na nieco lżejsze, lekkostrawne potrawy. Klasyczną, wszystkim dobrze znaną potrawą jest makaron z truskawkami i śmietaną. Co powiecie jednak na nieco inny sposób wykorzystania tych owoców? Lekka sałatka z truskawkami urozmaici jadłospis, a przy tym robi się ją naprawdę prosto i szybko.
Dobór składników
W sytuacji, gdzie potrawa składa się z niewielu pozycji, warto zwrócić uwagę na jakość składników. W tym przypadku, truskawki nie powinny być zanadto przejrzałe, a bazylia koniecznie świeża! Nada to dodatkowego aromatu i świetnie skomponuje się z truskawkami.
Lekka sałatka z truskawkami składniki:
- 1 woreczek mieszanki sałat Salsa mix Eisberg
- 20 -30 dag truskawek
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, osusz, oderwij szypułki i przekrój na ćwiartki.
- Wymieszaj z posiekaną bazylią, a następnie ułóż na mieszance sałat.
- Polej octem balsamicznym i kilkoma kroplami oliwy
z oliwek. Lekka sałatka z truskawkami jest gotowa!
Sprawdź też inne przepisy na lekkie sałatki!