Lekka sałatka z truskawkami

Wykorzystaj truskawki, jednak tym razem nie na słodko, a w wersji wytrawnej. Ich połączenie z bazylią i octem balsamicznym na mieszance świeżych sałat na długo pozostanie w pamięci!

Lekka sałatka z truskawkami
Wiosenna sałatka truskawkowa.

Długo wyczekiwany sezon na truskawki w końcu się rozpoczął. Świeże sezonowe owoce zaczynają już wypełniać sklepowe półki i stragany. Wraz z nadchodzącymi cieplejszymi temperaturami, chcemy zrzucić kilka kilo albo po prostu, nachodzi nas ochota na nieco lżejsze, lekkostrawne potrawy. Klasyczną, wszystkim dobrze znaną potrawą jest makaron z truskawkami i śmietaną. Co powiecie jednak na nieco inny sposób wykorzystania tych owoców? Lekka sałatka z truskawkami urozmaici jadłospis, a przy tym robi się ją naprawdę prosto i szybko.

Dobór składników

W sytuacji, gdzie potrawa składa się z niewielu pozycji, warto zwrócić uwagę na jakość składników. W tym przypadku, truskawki nie powinny być zanadto przejrzałe, a bazylia koniecznie świeża! Nada to dodatkowego aromatu i świetnie skomponuje się z truskawkami.

Lekka sałatka z truskawkami składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat Salsa mix Eisberg
  • 20 -30 dag truskawek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, osusz, oderwij szypułki i przekrój na ćwiartki.
  2. Wymieszaj z posiekaną bazylią, a następnie ułóż na mieszance sałat.
  3. Polej octem balsamicznym i kilkoma kroplami oliwy
    z oliwek. Lekka sałatka z truskawkami jest gotowa!

Sprawdź też inne przepisy na lekkie sałatki!