Letni tort truskawkowy z mascarpone

tort z mascarpone
Letni tort truskawkowy z mascarpone

Letni torcik to idealny pomysł na każdą okazję – zwłaszcza, gdy temperatura za oknem osiąga wyższe niż zwykle wskaźniki. Do tego te truskawki… soczyste, czerwone i przepyszne.Wystarczy dobrze schłodzić przygotowany tort z mascarpone, a rodzinne spotkanie przy poobiedniej kawie zasmakuje nam jak nigdy!

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia (lub inny produkt tego typu) – pół opakowania
  • cukier – 150 gramów
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka – 120 gramów
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • serek mascarpone – 250 gramów
  • śmietana 30% – 400 mililitrów
  • cukier puder – 100 gramów
  • żelatyna lub agar – 25 gramów
  • świeże truskawki – 800 gramów
  • cukier puder – 50 gramów
  • papier do pieczenia

Tort z mascarpone – Sposób przygotowania:

1. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.

3. Żelatynę lub agar na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, do momentu aż wszystko się rozpuści na gładką masę.

4. Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.

5. Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.

6. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.