
Składniki:
- 400g makaronu
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- Sok z 1 cytryny
- 200g piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 100 g groszku mrożonego lub groszku cukrowego
- 2 – 3 liście kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- Kolendra
- Garść orzechów ziemnych
- Olej
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy według zaleceń producenta: twardość al dente 10 minut, normale 12 minut.
- Masło orzechowe, miód, sos sojowy oraz sok z cytryny mieszamy w miseczce, aby powstał nam aromatyczny dodatek do dania
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojone w słupki warzywa oraz posiekany czosnek i groszek. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich przygotowany wcześniej sos.
- Sugerujemy tutaj wybór ciemnej pasty. Dzięki niej, będziemy mieli gwarancję, że makaronowe gniazda wstążki idealnie oblepią się sosem.
- Danie podajemy posypane listkami kolendry i orzeszkami ziemnymi.