
Składniki
- 250 g Makaronu Czaniecki Kokardka
- 2 duże dojrzałe pomidory, kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
- 7 dag koncentratu pomidorowego (czyli mała puszka)
- dojrzałe awokado
- 3 łyżki octu winnego
- szklanka wody
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka świeżego imbiru – obranego i drobno posiekanego
- ząbek czosnku – posiekany lub zmiażdżony
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
1.Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Zmiksuj na jednolitą masę obrane pomidory, koncentrat pomidorowy, imbir, czosnek, ocet i oliwę.
3. Dodaj wodę, pieprz i sól. Jeszcze chwilę miksuj.
4.Awokado obierz ze skórki, pokrój na cienkie i skrop sokiem z cytryny (inaczej ściemnieje).
5. Makaron polej sosem i wymieszaj.
6.Udekoruj plasterkami awokado, połówkami pomidorków koktajlowych.