Makaron z sosem pomidorowo – imbirowym

Makaron z sosem pomidorowo- imbirowym

Składniki

  • 250 g Makaronu Czaniecki Kokardka
  • 2 duże dojrzałe pomidory, kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • 7 dag koncentratu pomidorowego (czyli mała puszka)
  • dojrzałe awokado
  • 3 łyżki octu winnego
  • szklanka wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka świeżego imbiru – obranego i drobno posiekanego
  • ząbek czosnku – posiekany lub zmiażdżony
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

1.Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Zmiksuj na jednolitą masę obrane pomidory, koncentrat pomidorowy, imbir, czosnek, ocet i oliwę.

3. Dodaj wodę, pieprz i sól. Jeszcze chwilę miksuj.

4.Awokado obierz ze skórki, pokrój na cienkie i skrop sokiem z cytryny (inaczej ściemnieje).

5. Makaron polej sosem i wymieszaj.

6.Udekoruj plasterkami awokado, połówkami pomidorków koktajlowych.