Maślane drożdżówki z lukrem

Maślane drożdżówki z lukrem to słodka propozycja na karnawałową przekąskę. Nada się idealnie na imprezę z przyjaciółmi czy rodziną!

Maślane drożdżówki z lukrem

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 40 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 1 1⁄4 szkl. mleka

Sposób przygotowania:

  1. Do drożdży dodaj łyżkę cukru, lekko podgrzane mleko i 100 g mąki – wszystko razem rozetrzyj.
  2. Następnie dodaj tyle mleka, żeby cały rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw do ciepłego miejsca i poczekaj, aż wyrośnie.
  3. W między czasie żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę. Następnie roztop masło w garnku.
  4. Przełóż rozczyn do dużej miski, gdy zwiększy swoją objętość, dodaj masę z żółtek, pozostałą mąkę i mleko. U
  5. gnieć ciasto tak, aby składniki idealnie się połączyły. Masa powinna być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki.
  6. Następnie, gdy wyrabiane ciasto jest już gładkie i na jego powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza, wlej wcześniej roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie przez 15 minut.
  7. Masę odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  8. Piecz w temperaturze 200°C, przez około 25 minut.
  9. Tak przygotowane bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem, bądź polać lukrem i posypać płatkami migdałów.