Składniki:
- 1 kg mąki
- 40 g drożdży
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 120 g masła
- szczypta soli
- 1 1⁄4 szkl. mleka
Sposób przygotowania:
- Do drożdży dodaj łyżkę cukru, lekko podgrzane mleko i 100 g mąki – wszystko razem rozetrzyj.
- Następnie dodaj tyle mleka, żeby cały rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw do ciepłego miejsca i poczekaj, aż wyrośnie.
- W między czasie żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę. Następnie roztop masło w garnku.
- Przełóż rozczyn do dużej miski, gdy zwiększy swoją objętość, dodaj masę z żółtek, pozostałą mąkę i mleko. U
- gnieć ciasto tak, aby składniki idealnie się połączyły. Masa powinna być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki.
- Następnie, gdy wyrabiane ciasto jest już gładkie i na jego powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza, wlej wcześniej roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie przez 15 minut.
- Masę odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
- Piecz w temperaturze 200°C, przez około 25 minut.
- Tak przygotowane bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem, bądź polać lukrem i posypać płatkami migdałów.