
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 kostka Rosołu wołowego Knorr
- 200 g boczku wędzonego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- 1 Liść laurowy z Turcji Knorr
- 1 szczypta Kminku z Polski Knorr
- 1 szczypta świeżo mielonego Czarnego pieprzu Knorr
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach, dodając do nich liść laurowy i kminek. Jeśli są już miękkie, obierz, poszatkuj w talarki.
- Umieść w misce.
- Na gorącej patelni usmaż boczek – ma być chrupki.
- Odłóż go na bok na papierowy ręcznik, by odsączyć boczek z tłuszczu.
- Połącz kostkę Knorr z wrzącą wodą (0,5 l), by przygotować aromatyczny bulion wołowy.
- Wlej go do ziemniaków, następnie dodaj olej i ocet.
- Odstaw, aby całość wystudziła się.
- Jak ziemniaki będą chłodne, przełóż je do naczynia, a na górę połóż chrupiący boczek.
- Wierzch posyp natką pietruszki i dopraw pieprzem.