
Odpowiednio wykrojone kromeczki z pełnoziarnistego chleba tostowego wystarczy udekorować pierzynką z twarożku i wytrawną konfiturą z buraka. Ta lekka i smaczna przekąska świetnie sprawdzi się w czasie postu.
Składniki:
- cebula 1 średnia sztuka
- masło 1 łyżka
- buraki czerwone 0,5kg
- cukier brązowy 200g
- sok z cytryny 2 łyżki
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- imbir 1 łyżeczki
- cynamon 1 łyżeczki
- twaróg tłusty 300g
- chleb tostowy pełnoziarnisty(np. od Dan Cake)
- filety śledziowe 4 szt.
- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły
- szczypiorek 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starte na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy.
- Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając.
- Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
- Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować.
- Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.