Mistrzami w tym daniu są Szwedzi, którzy przygotowują je z dodatkiem żurawiny. W polskiej wersji do klopsików można podać ogórka kiszonego i posypać je koperkiem:
Składniki:
- 100 g mięsa mielonego wieprzowego
- Knorr Naturalnie Smaczne – Klopsiki w sosie pomidorowym
- 20 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g mięsa mielonego cielęcego lub drobiowego
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 100 ml śmietany 12%
- pęczek koperku
- jajko
- 2 kiszone ogórki
- 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 2 sztuki liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 kulki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Posiekaj koperek, ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Mięsa mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, połowę posiekanego koperku, połowę opakowania produktu do pulpetów Knorr, aby podkreślić smak, jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z powstałego farszu uformuj małe pulpety.
- Mięsne kulki obsmaż na patelni, dodaj pokrojone ogórki, wlej 100ml wody, dodaj przyprawy, gotuj 7-10 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie dodaj śmietanę, koperek i pozostałą zawartość produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.