Szwedzkie klopsiki

Tradycyjne klopsiki przyrządza się z mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego.

Mistrzami w tym daniu są Szwedzi, którzy przygotowują je z dodatkiem żurawiny. W polskiej wersji do klopsików można podać ogórka kiszonego i posypać je koperkiem:

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Knorr Naturalnie Smaczne – Klopsiki w sosie pomidorowym
  • 20 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g mięsa mielonego cielęcego lub drobiowego
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 100 ml śmietany 12%
  • pęczek koperku
  • jajko
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  • 2 sztuki liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj koperek, ogórki pokrój w drobną kostkę.
  2. Mięsa mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, połowę posiekanego koperku, połowę opakowania produktu do pulpetów Knorr, aby podkreślić smak, jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z powstałego farszu uformuj małe pulpety.
  3. Mięsne kulki obsmaż na patelni, dodaj pokrojone ogórki, wlej 100ml wody, dodaj przyprawy, gotuj 7-10 minut pod przykryciem.
  4. Po tym czasie dodaj śmietanę, koperek i pozostałą zawartość produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.