Zacznijmy od definitywnego rozprawienia się z wciąż pokutującymi mitami. Mimo, iż Instytut Żywności i Żywienia zaleca codziennie spożywanie chleba, bo jest zdrowy, to z oficjalnych badań Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że spożycie pieczywa w Polsce co roku spada. Tymczasem, wiele restauracji i śniadaniowni zaczęło samodzielnie wypiekać chleb na swoje potrzeby. Piekarnie działające w całej Polsce stawiają na pieczywo produkowane według tradycyjnych receptur. – Tzw. smart consumers, czyli konsumenci poszukują produktów nieprzetworzonych i wyrabianych z naturalnych składników, które będą podstawą zdrowej diety. Chleb to jeden z podstawowych produktów tego typu – komentuje Jarosław Marczuk, prezes fundacji „Chleb to zdrowie”.
– Jeśli nie mamy żadnych problemów żywieniowych lub nie cierpimy na celiakię, to najlepiej, jeśli będziemy sięgali po wszystkie gatunki pieczywa w różnych proporcjach – tłumaczy Tomasz Oskroba, ekspert kampanii edukacyjnej „Chleb Dobry”. To powinno zapewni
nam równowagę we właściwym dostarczeniu składników odżywczych do organizmu. Najważniejsze, by kierować się swoimi osobistymi preferencjami oraz trybem życia. Chleb pszenny wypiekany głównie z mąki oczyszczonej jest lekkostrawny. Dietetycy zalecają go dzieciom oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, z wyłączeniem celiakii. Chleb żytni razowy natomiast to doskonałe rozwiązanie dla osób pracujących fizycznie oraz tych, którzy walczą m.in. z otyłością. Zawiera więcej błonnika i dłużej uwalnia węglowodany do organizmu zapobiegając dzięki temu nagłym napadom głodu.
Bez względu na nasz styl życia oraz dietę najważniejsze jest, by po chleb sięgać codziennie. Dlaczego?
- Jest bogaty w witaminy – chodzi głównie o te z grupy B, foliany oraz witaminy E.
- Zawiera składniki mineralne – a wśród nich magnez, żelazo, cynk, selen.
Dostarcza energię – chleb zawiera węglowodany złożone, które stopniowo uwalniane do organizmu zapewniają mu energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. - Jest źródłem białka – czyli materiału budulcowego. W pieczywie (4 kromki) znajdziemy aż 25 procent naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Białka pochodzące ze zbóż zwierają dodatkowo kwas glutaminowy, czyli aminokwas pełniący ważną rolę w naszym mózgu. Co ciekawe więcej białka znajdziemy w chlebie pszennym niż żytnim.
- Poprawia pamięć i koncentrację – głównie dzięki zawartych w nim witaminom z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz dzięki magnezowi, który z kolei łagodzi stres i wpływa na nastrój.
- Pozytywnie wpływa na kobiety w ciąży – chleb razowy zawiera spore ilości kwasu foliowego (około 52 g/100 g), który wspomaga rozwój dziecka.
- Zawiera błonnik pokarmowy – niezbędny do prawidłowej regulacji pracy układu pokarmowego. Ponadto błonnik oczyszcza organizm z toksyn i usuwa resztki niestrawionych pokarmów. Jest także kluczowy podczas diety odchudzającej.
Jedzenie chleba to jak widać nie tylko kwestia smaku, wygody czy przyzwyczajenia. Pieczywo ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego powinniśmy na stałe wprowadzić go do naszej codziennej diety.