
Można wyczytać z nich najważniejsze z punktu widzenia konsumenta informacje. Jakie dane muszą znaleźć się na etykietach żywności i o czym warto pamiętać podczas ich analizowania?
Jakie informacje można znaleźć na etykietach żywności?
Opakowania produktów spożywczych mają za zadanie nie tylko przyciągać uwagę swoim wyglądem i zachęcać do zakupów, lecz także przekazywać klientom informacje związane m.in. z charakterystyką danego towaru. Z tego względu zawsze są opatrzone etykietami. Mogą to być różnego typu nalepki, w zależności od tego, jaki jest ich cel. Przykładowo, do znakowania produktów często wykorzystuje się etykiety termiczne, a jeśli chce się uatrakcyjnić opakowanie, sięga się np. po papierowe lub foliowe etykietki samoprzylepne z dodatkowymi uszlachetnieniami.
Obecność etykiet na opakowaniach artykułów spożywczych to wręcz wymóg prawny. Dotyczy to tych nalepek, które są nośnikami informacji. Zgodnie z przepisami z etykiety produktu spożywczego konsument powinien móc dowiedzieć się konkretnych rzeczy. Wymagane jest umieszczenie danych dotyczących:
- nazwy produktu;
- wykazu składników zawartych w produkcie;
- zawartości substancji potencjalnie alergizujących;
- daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia;
- masy netto produktu spożywczego;
- specjalnych warunków przechowywania lub używania produktu (jeśli istnieje konieczność zastosowania się do nich);
- nazwy oraz adresu producenta lub dystrybutora;
- instrukcji użycia (jeśli istnieje potrzeba jej dołączenia);
- kraju, w którym wyprodukowany został produkt;
- wartości odżywczych produktu.
Jak widać, z etykiety żywności można wyczytać bardzo wiele przydatnych i ważnych informacji. Warto o tym pamiętać, robiąc zakupy.
Na co zwrócić uwagę, czytając etykiety produktów spożywczych?
Analizując informacje zawarte na etykiecie danego produktu żywnościowego, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Oto kilka przykładowych zagadnień:
- Data minimalnej trwałości określana jest słowami: „Najlepiej spożyć do…”. Oznacza to, jak długo artykuł spożywczy zachowa swoje pierwotne właściwości. Gdy upłynie dany termin, produkt nie będzie jednak zepsuty – może za to zmienić się jego kolor lub smak. Dotyczy to takich artykułów jak mąka, kasza, ryż itp.;
- Termin przydatności do spożycia określa się słowami: „Należy spożyć do…”. To data, po której upłynięciu produktów nie powinno się już spożywać, ponieważ grozi to zatruciem pokarmowym. Dotyczy to takich towarów jak np. jogurt, mleko czy mięso.
- Składniki w wykazie składników podawane są w zawartości od największej do najmniejszej.
- Alergeny w wykazie składników wyróżnione są poprzez pogrubienie lub zastosowanie kursywy.
Niewątpliwie warto czytać etykiety produktów spożywczych. Pomoże to kupować bardziej świadomie.
Artykuł partnera