Ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym

Na raz, do ręki, na jeden kęs - pyszne przekąski zaspokoją mały głód nie tylko na domówce, ale także na pikniku czy po prostu między posiłkami. Przedstawiamy przepis na ogóreczki faszerowane serkiem!

Ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym
Ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym

Składniki:

  • ogórki świeże gruntowe  10 średnich szt. (lub szklarniowe 2 średnie szt.)
  • twaróg półtłusty 150g
  • sos koperkowy „Tarsmak”  6 łyżek
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz do smaku
  • pomidorki koktajlowe i zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki gruntowe przekroić na pół wzdłuż, a szklarniowe w poprzek w 3-4 cm klocki.
  2. Częściowo wydrążyć z nich miąższ łyżeczką.
  3. Do twarogu dodać sos koperkowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
  4. Tak powstałą pastą wypełnić wydrążone ogórki i udekorować pomidorkami koktajlowymi i ziołami.

Smacznego!