Soczyste i lekkie mięso może być podstawą do tworzenia kulinarnych arcydzieł. Ośmiornica jest idealnym składnikiem carpaccio, sałatek czy nadzienia do makaronu conchiglie. Smakuje wybornie, zmieniając zupełnie kompozycje każdego dania. Łączy się także z innymi owocami morza, pozwalając na kreatywne tworzenie wyjątkowych potraw w stylu śródziemnomorskim. Jeśli chcecie spróbować ośmiornicy w lekkim i orzeźwiającym wydaniu, rekomendujemy przepis na potrawę z jej dodatkiem. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 kg ośmiornicy
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
- 2 łyżki soli
- 3 l wody
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Balsamicznego z malinami Knorr
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos sałatkowy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
- Zagotuj wodę z cytryną, czosnkiem i pieprzem.
- Włóż i wyjmij z garnka ośmiornicę. Czynność powtórz pięć razy. Gdy ośmiornica się zmniejszy, umieść ją w garnku i gotuj przez godzinę.
- Zdejmij garnek z ognia. Ośmiornice pozostaw w wodzie i po ostygnięciu pokrój ją w kostkę.
- Posiekaj drobno natkę pietruszki. Kawałki ośmiornicy przełóż na talerz, a następnie posyp je pietruszką oraz polej sosem. Danie podawaj z kawałkiem cytryny.