Dziś pyszny przepis na sałatkę z cukinią oraz łososiem! Dobry wybór na lunch.
Składniki:
- cukinia
- opakowanie sosu (np. sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem)
- 250 g fileta z łososia
- 3 garście roszponki
- 2 łyżki zielonych oliwek
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- 12 sztuk mini kulek mozzarelli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 80 ml oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 4 minuty.
3. Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.
4. W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
5. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj dla nadania niezwykłego smaku. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.