Wielkanocne święcenie pokarmów – skąd pochodzi ta tradycja?

W Polsce celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni udają się do kościołów, aby w czasie uroczystego nabożeństwa kapłan mógł pobłogosławić koszyki pełne żywności. W koszyczku umieszczamy: jajka i chleb, chrzan, sól i kiełbasę.

Wielkanocne święcenie pokarmów – skąd pochodzi ta tradycja?

Wielka Sobota w tradycji chrześcijan jest jedynym w roku dniem bez Eucharystii, a także momentem wyciszenia się i skupienia w oczekiwaniu na nadejście Zbawiciela. Tego dnia są także święcone pokarmy. To zwyczaj, który istnieje w Polsce od XIII wieku. Na początku wierni święcili tylko chleb i jajka, aby zapewnić sobie dobrobyt, a także upamiętnić
męki i Zmartwychwstanie Jezusa. Dzisiaj w tym wyjątkowym dniu wszyscy chrześcijanie szykują koszyczki nie tylko pełne jedzenia, ale także wyściełane białymi serwetkami i ozdobione zielonymi gałązkami, które symbolizują to wydarzenie.

Co wkładamy do koszyczka?

Każdy zna tę tradycję i wie, co powinno się znaleźć w tak zwanej święconce – cukrowy baranek, jajka, kiełbasa, chrzan, chleb. Każdy element w jakiś sposób odnosi się do przeżywania męki i zmartwychwstania Jezusa. Kiełbasa symbolizuje ofiarę z baranka paschalnego, a wyciskający łzy chrzan – pokonanie goryczy męki Chrystusa. Z kolei baranek z czerwoną chorągwią symbolizuje Syna Bożego, który zwyciężył. Jajka włożone do koszyczka oznaczają zapowiedź nowego początku oraz odradzającego się życia. Sól ma ochronić przed zepsuciem.

Co symbolizuje chleb?

Wszystkie te produkty są istotne w tradycji a ich symboliczne znaczenie ma za zadanie przygotować chrześcijan na Zmartwychwstawanie Jezusa Chrystusa. Co symbolizuje jeden z najważniejszych elementów koszyczka wielkanocnego – chleb? To symbol Zbawiciela, którego śmierć i zmartwychwstanie chrześcijanie przeżywają w czasie świąt Wielkiej Nocy. Kawałek chleba włożonego do koszyczka jest metaforą samego Jezusa, przyrównanego w Biblii do chleba żywego, który zstąpi z nieba.

Warto zadbać o jakość pieczywa, które wkładamy do święconki. Nie tylko ze względu na to, co symbolizuje, ale także dlatego, że następnego dnia będziemy się nim dzielili przy wielkanocnym śniadaniu. Powinien być smaczny i zdrowy, dobrze, aby zachował świeżość
,ale nie zawierał sztucznych konserwantów – mówi Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.