
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 serek naturalny do smarowania
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki miodu płynnego
Mus ze śliwek kalifornijskich:
- 200g śliwek kalifornijskich
- sok z dużej cytryny
- 8 łyżek wody
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek.
- Całość zblenduj na jednolitą masę.
- Masa nie powinna być zbyt rzadka.
- Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich oraz warstwą serka naturalnego.
- Ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę”.
- Paluchy układaj obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polej płynnym miodem.
- Całość piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, opcja termoobieg.