
Składniki:
- 500 ml śmietany 30%
- 100 g cukru
- 2 laski wanilii
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 8 g żelatyny spożywczej
- 50 g malin
- 50 g borówki amerykańskiej
- 4 listki mięty
- 50 g orzechów pistacji
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej śmietanę, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz rozcięte na pół laski wanilii, całość zagotuj.
- W 3 łyżkach zimnej wody namocz żelatynę, następnie dodaj ją do zagotowanej już śmietany.
- Wyjmij laski wanilii z garnka, a pozostały krem rozlej do foremek i ostudź. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Orzechy obierz ze skorupek i skórek oraz pokrój na 3 części. Pistacje podpraż na rozgrzanej patelni z miodem przez około 30 sekund, ostudź.
- Schłodzoną panna cottę podawaj z pistacjami, owocami oraz listkiem mięty.