Przepis na spaghetti z rodziny Soprano

Makaron jako cichy bohater filmowy odegrał niebagatelną rolę. Pojawiał się w niemym kinie, komediach czy produkcjach Walta Disneya. Nie mogło go oczywiście zabraknąć w kinie włoskim. Sprawdźcie, jakie dania z makaronem przygotować przed seansem na domowej kanapie.

Makaron w roli głównej czyli przepisy z filmów

Składniki:

  • 250 g Makaronu Czarnieckiego Spaghetti 100% Amber Durum
  • Garść posiekanej bazylii
  • ¼ szklanki mleka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 cm startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz, chili, oliwa
  • 250 g zmielonego mięsa wieprzowego
  • jedno jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. Szklimy cebulę na oliwie.
  2. Dodajmy czosnek, imbir i chili. 2-3 min. smażymy.
  3. Dodajemy ½ szklanki wody i gotujemy do odparowania płynu.
  4. Dodajemy przecier pomidorowy i ½ objętości wody, paprykę i cukier.
  5. Gotujemy do 30% redukcji płynu na małym ogniu, ok 20-30 min.
  6. Doprawiamy sola i pieprzem.
  7. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie.
  8. Mokrymi rękoma formujemy klopsy wielkości dużego orzecha laskowego.
  9. Powinno wyjść ok 25.
  10. Pulpety chłodzimy.
  11. Do wrzącego sosu wrzucamy pulpety.
  12. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 min.
  13. Dolewamy ¼ szklanki mleka lub kremówki.  Mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy bazylią.