Panna cotta z owocami

Panna cotta to w dosłownym tłumaczeniu gotowana śmietanka. Ten pochodzący z Włoch deser najczęściej przyrządzany jest z dodatkiem wanilii. Dzisiaj jednak proponujemy przygotować go z odrobiną aromatycznych liści herbacianych.

Panna cotta z owocami

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 mleka tłustego (najlepiej 3,2%)
  • 100 g cukru
  • Łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
  • 10 g żelatyny
  • Odrobina oleju
  • Ulubione owoce: maliny, jagody, borówki
  • Mięta do podania

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namaczamy w odrobinie ciepłej wody.
  2. Śmietankę, mleko, cukier i liście herbaty łączymy.
  3. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  4. Kiedy mieszanka będzie gorąca zdejmujemy ją z palnika i odcedzamy liście herbaciane.
  5. Dodajemy żelatynę i mieszamy.
  6. Kokilki smarujemy odrobiną oleju.
  7. Wlewamy do nich masę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  8. Kiedy deser będzie już stężały każdą kokilę odwracamy do góry dnem nad talerzykiem i wyciągamy deser. Zdobimy owocami i miętą.