Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 mleka tłustego (najlepiej 3,2%)
- 100 g cukru
- Łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
- 10 g żelatyny
- Odrobina oleju
- Ulubione owoce: maliny, jagody, borówki
- Mięta do podania
Sposób przygotowania:
- Żelatynę namaczamy w odrobinie ciepłej wody.
- Śmietankę, mleko, cukier i liście herbaty łączymy.
- Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Kiedy mieszanka będzie gorąca zdejmujemy ją z palnika i odcedzamy liście herbaciane.
- Dodajemy żelatynę i mieszamy.
- Kokilki smarujemy odrobiną oleju.
- Wlewamy do nich masę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Kiedy deser będzie już stężały każdą kokilę odwracamy do góry dnem nad talerzykiem i wyciągamy deser. Zdobimy owocami i miętą.