Klasyczne danie włoskie – Penne all’amatriciana

15. sierpnia dla Włochów jest niemal tak ważny jak Boże Narodzenie. Właśnie tego dnia na półwyspie apenińskim obchodzi się Assunzione di Maria – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Wszyscy udają się wówczas na długo oczekiwany wypoczynek, by wraz z rodziną i przyjaciółmi, przy prawdziwej włoskiej kolacji świętować zbliżający się koniec lata. A jak włoska fiesta to tylko z makaronem Malma!

malma_penne_all_amatricianaWłosi w święto Assunzione di Maria najczęściej udają się na obrzeża miast. W tym dniu prawdziwe oblężenie przeżywają nadmorskie plaże i kurorty. Każdy, kto ma taką możliwość, decyduje się wziąć kilka dni urlopu – tak zwane „ponte”, by ostatnie dni lata spędzić w otoczeniu natury.

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma Penne
  • Pół puszki pomidorów
  • 1 mała, średnio ostra papryczka chilli
  • 50 g pancetty
  • Oliwa z oliwek
  • 25 g natka pietruszki
  • 25 g pecorino romano
  • Sól, pieprz, cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
  2. Na dużej patelni przesmażamy pancette pokrojoną w paski. Gdy się zarumieni dodajemy pomidory, posiekane chilli, sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku.
  3. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do niego ugotowany wcześniej makaron i posiekaną natkę oraz połowę tartego sera pecorino.
  4. Mieszamy i podajemy. Każdą porcję posypujemy serem.

Kuchnia Dantego

Czyli dwóch sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi.