Pasztet z czerwoną soczewicą

Ze względu na swoje właściwości odżywcze, niską cenę i niezliczoną ilość potraw, które możemy stworzyć z udziałem soczewicy, powinna ona na stałe zagościć w kuchni. Pyszną alternatywą dla wyrobów mięsnych jest pasztet z tej rośliny. Oto on!

Pasztet z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej soczewicy
  • 30 dag batatów
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka kleiku ryżowego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • 1 słoik mleka kokosowego
  • 1 łyżka pasty chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Przesmaż na rozgrzanej oliwie w dużym garnku.
  3. Dołóż soczewicę i ryż.
  4. Zmieszaj mleko kokosowe z wodą w proporcji 1:1,5 i zalej składniki, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej.
  5. Gotuj do momentu, aż ryż i soczewica wchłoną płyn i będą miękkie.
  6. Odłóż do wystygnięcia. Przepuść delikatnie ciepłą masę dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
  7. Słodkie ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
  8. Odciśnij je, zmiel i połącz z masą. Dołóż koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną, jajka i płatki ryżu.
  9. Przypraw za pomocą przyprawy uniwersalnej, kolendry, kminu i pasty chili.
  10. Wymieszaj składniki.
  11. Masę przełóż do formy wyłożonej pergaminem, zawiń do folii aluminiowej, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  12. Pozostaw w nim przez ok. 50 minut.
  13. Zmiksuj czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu, by uzyskać gładką pastę.
  14. Połącz ją z majonezem i dodaj kilka kropli soku z cytryny.
  15. Kiedy pasztet się schłodzi, zaserwuj go z sosem.