
Składniki:
- 0,5 kg czerwonej soczewicy
- 30 dag batatów
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka kleiku ryżowego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
- 1 słoik mleka kokosowego
- 1 łyżka pasty chili
- 2 łyżki oliwy
- 3 jajka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki kolendry
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Przesmaż na rozgrzanej oliwie w dużym garnku.
- Dołóż soczewicę i ryż.
- Zmieszaj mleko kokosowe z wodą w proporcji 1:1,5 i zalej składniki, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej.
- Gotuj do momentu, aż ryż i soczewica wchłoną płyn i będą miękkie.
- Odłóż do wystygnięcia. Przepuść delikatnie ciepłą masę dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
- Słodkie ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
- Odciśnij je, zmiel i połącz z masą. Dołóż koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną, jajka i płatki ryżu.
- Przypraw za pomocą przyprawy uniwersalnej, kolendry, kminu i pasty chili.
- Wymieszaj składniki.
- Masę przełóż do formy wyłożonej pergaminem, zawiń do folii aluminiowej, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C.
- Pozostaw w nim przez ok. 50 minut.
- Zmiksuj czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu, by uzyskać gładką pastę.
- Połącz ją z majonezem i dodaj kilka kropli soku z cytryny.
- Kiedy pasztet się schłodzi, zaserwuj go z sosem.