Pianka z buraków

Pianka z buraków

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 1 Sos sałatkowy do mizerii Knorr
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 40 g śmietany 18%
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki siekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

1.Buraki ugotuj na miękko, zalej octem i schłodź. Następnie obierz je i zmiel.

2. Do malaksera włóż buraki, śmietankę i jajka.

3. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

4.Filiżanki posmaruj masłem, wlej masę buraczaną do 1/3 ich wysokości.

5. Filiżanki włóż do blaszki.

6. Napełnij wodą filiżanki do połowy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piecz 30 minut.

7.Sos sałatkowy do mizerii połącz z jogurtem, śmietaną i ziołami, by przyrządzić aromatyczny dressing. Podawaj do pianki.