Składniki:
- 0,5 kg buraków
- 1 Sos sałatkowy do mizerii Knorr
- 100 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- 1 cytryna
- 40 g śmietany 18%
- 40 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki siekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
1.Buraki ugotuj na miękko, zalej octem i schłodź. Następnie obierz je i zmiel.
2. Do malaksera włóż buraki, śmietankę i jajka.
3. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
4.Filiżanki posmaruj masłem, wlej masę buraczaną do 1/3 ich wysokości.
5. Filiżanki włóż do blaszki.
6. Napełnij wodą filiżanki do połowy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piecz 30 minut.
7.Sos sałatkowy do mizerii połącz z jogurtem, śmietaną i ziołami, by przyrządzić aromatyczny dressing. Podawaj do pianki.