Aby zaskoczyć gości szybkimi i sprawdzonymi smakołykami, warto sięgnąć po herbatniki Jutrzenka Petit Beurre i autorskie przepisy mistrza kulinarnego Jerzego Sobieniaka.
Czas przygotowania: 30 min
Porcje: 8–10
Poziom trudności: średnio-łatwy
Składniki:
1 opakowanie wafli kwadratowych
5 opakowań czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 90 g (1 opakowanie)
100 g masła
200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche (4 opakowania)
¾ szklanki mleka
200 g orzechów laskowych np. Siesta
Przygotowanie:
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 190°C do zbrązowienia. Przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie ścierką. Miską energicznie potrząsamy przez ok. 2–3 minuty, aby oddzielić skórkę od orzechów. Gotowe orzechy wyjmujemy z miski i zostawiamy do ostygnięcia.
Uprażone orzechy kruszymy przy pomocy dwóch desek. W ten sam sposób kruszymy herbatniki Petit Beurre Ekstra Kruche.
Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada rozpuści się, dodajemy ciepłe mleko, w którym uprzednio rozpuszczamy masło, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy odlewamy ¾ objętości i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Pozostała ¼ masy czekoladowej posłuży do posmarowania wafli.
Gotową masę z herbatnikami równomiernie rozprowadzamy na waflu z cienką warstwą masy
czekoladowej, przykrywamy ją drugim waflem (również posmarowanym masą czekoladową), a
następnie lekko dociskamy, aby wafel przykleił się do masy herbatnikowej. Pozostałą masę
czekoladową wylewamy na wierzch przekładańca i rozprowadzamy po całym pischingerze. Wierzch placka posypujemy kruszonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy do wystygnięcia.