Różne odmiany skorupiaków sprawiają, że często nie wiemy, który gatunek najlepiej wybrać. Najgłębszym smakiem charakteryzują się krewetki tygrysie. Rozpoznacie je bez trudu – są znacznie większe od innych odmian. Mają bardzo dużo białego, delikatnego mięsa, co sprawia, że stają się składnikiem wielu popularnych dań kuchni śródziemnomorskiej. Krewetki usmażone z pietruszką, masłem, czosnkiem oraz odrobiną soli i pieprzu tworzą wykwintną propozycję kulinarną, od której warto zacząć swoją przygodę z owocami morza.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 20 krewetek tygrysich
- 4 pomidory
- 1 ogórek
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Balsamicznego z ziołami Knorr
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 garść kaparów
- 1 szczypta Chili z Indii Knorr
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 80 g masła
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos sałatkowy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
- Rozmroź krewetki, a następnie obierz je z pancerzy pozostawiając ogonki.
- Warzywa pokrój i przełóż do miski.
- Posyp je oliwkami i kaparami. Całość wymieszaj i polej gotowym sosem sałatkowym.
- Krewetki podsmaż na maśle z czosnkiem i posyp je chili oraz pietruszką.
- Przygotowaną sałatkę podawaj na talerzach. Na wierzch nałóż krewetki i zalej danie sosem z patelni.