Na obiad polecamy przygotować indyka z szynką w sosie z rozmarynu. Pieczony indyk smakuje doskonale w towarzystwie aromatycznego sosu rozmarynowego.
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
- Szynka Biebrzówka od JBB Bałdyga
- Polędwiczki z piersi indyka
- Ser żółty w plastrach
- 200 gram tartego żółtego sera
- Szklanka śmietany 30%
- Kilka gałązek rozmarynu
- Cebula
- Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki z piersi z indyka natnij tak, aby zrobić kieszonkę, a następnie dopraw solą
i pieprzem. Do środka indyka włóż plastry szynki Biebrzówki od JBB Bałdyga i sera żółtego. - Piersi z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego. Do śmietany dodaj starty ser, posiekany świeży rozmaryn i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Tak przygotowanym sosem zalej mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj ok. 40 minut.