Indyk z szynką w sosie z rozmarynu

Obowiązkowe pozycje w niedzielnym menu to tradycyjny rosół i mielony z ziemniakami. Jednak, aby uniknąć kulinarnej rutyny, warto odrobinę poeksperymentować w kuchni.

 Na obiad polecamy przygotować indyka z szynką w sosie z rozmarynu. Pieczony indyk smakuje doskonale w towarzystwie aromatycznego sosu rozmarynowego.

Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

  • Szynka Biebrzówka od JBB Bałdyga
  • Polędwiczki z piersi indyka
  • Ser żółty w plastrach
  • 200 gram tartego żółtego sera
  • Szklanka śmietany 30%
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Cebula
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki z piersi z indyka natnij tak, aby zrobić kieszonkę, a następnie dopraw solą
    i pieprzem. Do środka indyka włóż plastry szynki Biebrzówki od JBB Bałdyga i sera żółtego.
  2. Piersi z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego. Do śmietany dodaj starty ser, posiekany świeży rozmaryn i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  3. Tak przygotowanym sosem zalej mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj ok. 40 minut.