Placki z kabaczka

Niektórzy uważają, że między kabaczkiem a cukinią można postawić znak równości. Nie możemy się z tym zgodzić. Choć należą do tej samej rodziny dyniowatych, są odrębnymi warzywami.

Placki z kabaczka

Warzywna potrawka to danie, bez którego letnie posiłki nie byłyby takie same. Nadaje się do zamienienia go w bezmięsne placuszki, które staną się przyjemną odmianą od mięsnych kotletów mielonych lub schabowych. Zamienicie go w orzeźwiającą surówkę, będącą nieodzownym dodatkiem do dania głównego. Dla podkreślenia smaku dodajcie czosnek. Do bardziej złożonych kombinacji przydadzą się pieczarki i ser pleśniowy. Krem z kabaczka to kolejna wakacyjna zupa, która skradnie Wasze serca. Pokrojone w grubsze plastry warzywa można panierować w jajku i bułce tartej albo zanurzyć w cieście naleśnikowym.

Placki z kabaczka

Czas przygotowania: 105 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 400 g ziemniaków (mączystej odmiany)
  • 400 g kabaczka
  • 1 cebula
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 50 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka Przyprawy Harissa Knorr
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Całe ziemniaki włóż do gotującej się wody. Ugotuj je na półtwardo. Następnie wystudź ziemniaki, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  2. Zetrzyj kabaczka ma tarce, posyp warzywo solą i odstaw na około godzinę. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku i usuń nadmiar soli.
  3. Natkę pietruszki i cebulę posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj w naczyniu sok z cytryny, jogurt, czosnek oraz natkę pietruszki. Sos odstaw na bok.
  4. W naczyniu wymieszaj cebulę, ziemniaki, kabaczka, mąkę, resztę natki pietruszki, pieprz, jajka oraz Przyprawę Harissa Knorr. Z ciasta zrób niewielkie placki.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z każdej strony na złoty kolor. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przełóż na talerz.
  6. Danie serwuj z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.