
Warzywna potrawka to danie, bez którego letnie posiłki nie byłyby takie same. Nadaje się do zamienienia go w bezmięsne placuszki, które staną się przyjemną odmianą od mięsnych kotletów mielonych lub schabowych. Zamienicie go w orzeźwiającą surówkę, będącą nieodzownym dodatkiem do dania głównego. Dla podkreślenia smaku dodajcie czosnek. Do bardziej złożonych kombinacji przydadzą się pieczarki i ser pleśniowy. Krem z kabaczka to kolejna wakacyjna zupa, która skradnie Wasze serca. Pokrojone w grubsze plastry warzywa można panierować w jajku i bułce tartej albo zanurzyć w cieście naleśnikowym.
Placki z kabaczka
Czas przygotowania: 105 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 400 g ziemniaków (mączystej odmiany)
- 400 g kabaczka
- 1 cebula
- 100 g mąki pszennej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 50 ml oleju roślinnego do smażenia
- 1 łyżeczka Przyprawy Harissa Knorr
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Całe ziemniaki włóż do gotującej się wody. Ugotuj je na półtwardo. Następnie wystudź ziemniaki, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Zetrzyj kabaczka ma tarce, posyp warzywo solą i odstaw na około godzinę. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku i usuń nadmiar soli.
- Natkę pietruszki i cebulę posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj w naczyniu sok z cytryny, jogurt, czosnek oraz natkę pietruszki. Sos odstaw na bok.
- W naczyniu wymieszaj cebulę, ziemniaki, kabaczka, mąkę, resztę natki pietruszki, pieprz, jajka oraz Przyprawę Harissa Knorr. Z ciasta zrób niewielkie placki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z każdej strony na złoty kolor. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przełóż na talerz.
- Danie serwuj z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.