Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Dania z kaszy kuszą bogactwem aromatów, faktur oraz lekkością, co w dzisiejszych czasach nie jest bez znaczenia. Zatem – do dzieła!

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Gryczana, jęczmienna, jaglana, manna, kukurydziana, kuskus, owsiana – to cała plejada gwiazd, które dziś świecą jasnym blaskiem na kuchennym firmamencie. Zmieniło się nie tylko znaczenie kaszy w codziennej kuchni, ale przede wszystkim sposoby jej przyrządzania. Desery z kaszy, już nie tylko manny, kaszotta z warzywami, ryby zapiekane z kaszą są potrawami, które pokazują, jak wiele oblicz ma ten na pozór zwykły dodatek do dań.

Pomysłowość kucharzy pozwala stworzyć prawdziwe przysmaki, które każdy chętnie zobaczy na swoim talerzu. Dziś przygotujmy ją w formie aromatycznych chrupiących placków. Oto pomysł na placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną!

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Czas przygotowania: 80 minut

Ilość osób: 4

Składniki

    • 1 opakowanie Placków z kuskusu Knorr
    • 1 pieczony burak
    • 70 g ziaren słonecznika
    • 1 jajko
    • 50 g mąki pszennej
    • pół pęczka natki pietruszki
    • 50 ml kwaśnej śmietany
    • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Upiecz buraka w piekarniku, wcześniej zawijając go w folię aluminiową.
  2. Przesyp do miski zawartość Placków z kuskusu Knorr, wlej 200 ml wrzątku i odstaw na ok. 15 minut, by kasza nasiąkła i zmiękła.
  3. Następnie upraż na patelni ziarna słonecznika.
  4. Po ostudzeniu kaszy, dodaj do naczynia buraka pokrojonego w kostkę, jajko, mąkę, pestki słonecznika. Dołóż również połowę posiekanej natki.
  5. Powstałą masę wyrabiaj, by potem uformować placki. Smaż je na patelni. Do podania idealna będzie kwaśna śmietana.

Smacznego!