Składniki:
- ok. 500 g polędwicy wieprzowej
- 10 plastrów boczku wędzonego
- olej rzepakowy Rapso
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 10 wędzonych śliwek
- 3/4 szklanki wina wytrawnego białego
- szklanka wody
- 1 łyżka masła
- rozmaryn (suszony lub świeży)
- sól, pieprz
Surówka:
- 1 duży koper włoski (fenkuł)
- kapusta czerwona
- 1 duża cytryna
- 1 ząbek czosnku
- koperek (2 łyżki)
- olej rzepakowy Rapso (2–3 łyżki)
- sól, pieprz
- Dodatkowo: 10 kawałków sznurka
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczkę umyj, oczyść z błon. Pokrój na 10 kawałków.
2. Mięso posól, popieprz oraz posyp rozmarynem ze wszystkich stron.
3. Owiń kolejne kawałki boczkiem oraz sznurkiem, zawiąż.
4. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju Rapso, rozgrzej. Przełóż na patelnię mięso i smaż ze wszystkich stron na lekko brązowo.
5. W międzyczasie posiekaj szalotkę, czosnek. Śliwki pokrój drobno.
6. Zdejmij z patelni usmażone mięso. Na patelnię przełóż cebulę, czosnek oraz śliwki. Smaż ok. 1 minutę cały czas mieszając.
7. Przełóż na patelnię mięso. Wlej wino i 1 szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, mieszając, aż płyn się zredukuje do 5–6 łyżek.
8. Dodaj na patelnię masło, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą rozmarynu. Wyłącz kuchenkę.
9. Fenkuł oczyść z zewnętrznych warstw. Pokrój koper oraz kapustę (kapusty ok. 1 szklanka).
10. Przygotuj dresing. Cytrynę wyszoruj, sparz, zetrzyj skórkę. Czosnek obierz i drobno pokrój. Przełóż do miseczki skórkę cytryny, czosnek, pokrojony koper. Wyciśnij 1/2 cytryny. Sok dodaj do miseczki. Wsyp do miseczki sól (troszkę mniej niż 1/2 łyżeczki oraz pieprz (według preferencji). Całość wymieszaj. Wlej olej i wymieszaj.
11. Połącz warzywa z sosem.
12.Mięso podawaj wraz surówką i wybranym dodatkiem (makaronem, ziemniaki, kluskami lub kaszą).