Istnieje wiele odmian bruschetty, najczęściej podaje się ją z dojrzałymi krojonymi pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią. Zanim jednak bruschetta stała się niezwykle popularnym przysmakiem, rozpoznawalnym na całym świecie, była po prostu wiejską potrawą, wymyśloną przez ubogich mieszkańców włoskiego regionu zwanego Abruzja. Jej nazwa pochodzi od słowa ,,bruscato”, co znaczy ,,opiekany”. Bruschetta, jeśli przyrządzona zostanie z najwyższej jakości składników, zawsze zachwycać będzie smakiem. Tym bardziej, że jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Szczególnie, jeśli w przypadku braku świeżych pomidorów mamy pod ręką Pastę warzywną do Bruschetta marki Svansø.
Do przygotowania będzie potrzebne:
- 8 kromek chleba typu ciabatta
- oliwa z oliwek
- pół słoika pasków suszonych pomidorów
- 150 g świeżej mozarelli
- 1 słoik pasty Bruschetta
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- wiązka świeżej bazylii
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
Sposób przygotowania:
- Kromki nasączyć oliwą z oliwek i opiekać je na gorącej patelni, aż staną się chrupiące. Odcedzić suszone pomidory.
- Pokroić mozarellę na osiem równych plasterków.
- Równomiernie rozprowadzić na stygnących kromkach pastę bruschetta Svansø po czym położyć na niej składniki: szynkę parmeńską, mozarellę i suszone pomidory.
- Na koniec ozdobić listkami bazylii oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami rozkladając je na bruschetcie. Gotowe!
Bruschetta będzie idealną przystawką, przekąską, świetnie sprawdzi się także jako ciepła kolacja, a nawet pożywne śniadanie. Dostarczy witamin, mikroelementów, ale też węglowodanów, czyli mnóstwa energii.