Przepis na spaghetti ze szpinakiem

Przepis na pyszne i zdrowe spaghetti. Tym razem ze szpinakiem!

Przepis na spaghetti ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem przepis

Przedświąteczne szaleństwo w pełni! Szukamy prezentów, planujemy menu i domykamy ostatnie tematy w pracy by otrzymać wymarzony urlop, ale pamiętajmy by w tym biegu zjeść zdrowy i ciepły obiad, zamiast sięgać po bezwartościowe przekąski, po których trudno będzie nam się wcisnąć w sylwestrową sukienkę! Makaron spaghetti z kremowym szpinakiem i twarożkiem to lekkie danie, które możesz modyfikować wedle własnych upodobań np. dodając kilka orzechów. Potrawa jest idealna dla miłośników potraw wegetariańskich, a dla tych, którzy wolą wersję z mięsem, również mamy rozwiązanie. Jeśli chcesz by było jeszcze bardziej treściwe dodaj kawałek łososia lub kurczaka. Smacznego!

Makaron spaghetti z kremowym szpinakiem

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku, umytego i posiekanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili, bez pestek
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony Wieluń (lub 200 jeśli chcemy więcej sosu)
  • 50 ml mleka lub śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek i chili, po chwili dodać szpinak, dusić, aż zmięknie.
  2. Twarożek wymieszać z mlekiem, gałką, doprawić solą i pieprzem, dodać do szpinaku, wymieszać, aż powstanie sos.
  3. Sos przelać do garnka z ugotowanym i odsączonym makaronem. Wymieszać i podawać.
  4. Można posypać parmezanem.