Przedświąteczne szaleństwo w pełni! Szukamy prezentów, planujemy menu i domykamy ostatnie tematy w pracy by otrzymać wymarzony urlop, ale pamiętajmy by w tym biegu zjeść zdrowy i ciepły obiad, zamiast sięgać po bezwartościowe przekąski, po których trudno będzie nam się wcisnąć w sylwestrową sukienkę! Makaron spaghetti z kremowym szpinakiem i twarożkiem to lekkie danie, które możesz modyfikować wedle własnych upodobań np. dodając kilka orzechów. Potrawa jest idealna dla miłośników potraw wegetariańskich, a dla tych, którzy wolą wersję z mięsem, również mamy rozwiązanie. Jeśli chcesz by było jeszcze bardziej treściwe dodaj kawałek łososia lub kurczaka. Smacznego!
Makaron spaghetti z kremowym szpinakiem
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku, umytego i posiekanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili, bez pestek
- 2 łyżki oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony Wieluń (lub 200 jeśli chcemy więcej sosu)
- 50 ml mleka lub śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- 150 makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek i chili, po chwili dodać szpinak, dusić, aż zmięknie.
- Twarożek wymieszać z mlekiem, gałką, doprawić solą i pieprzem, dodać do szpinaku, wymieszać, aż powstanie sos.
- Sos przelać do garnka z ugotowanym i odsączonym makaronem. Wymieszać i podawać.
- Można posypać parmezanem.